J. MIHÁL: Otvorenie druhého piliera zvážime na jar, pri príprave anuitnej novely

23.09.2011 Celý región

Bratislava 23. septembra (TASR) - Na jar budúceho roka by sa pravdepodobne mohol už po tretíkrát otvoriť druhý pilier, v ktorom si takmer 1,5 milióna Slovákov sporí na dôchodok. Na dnešnom stretnutí s novinármi to avizoval šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS).

\"V aktuálnej novele sa neotvára žiadna možnosť pre takzvaných omeškaných sporiteľov, aby mohli dodatočne vstúpiť do druhého piliera, budeme však túto otázku zvažovať pri pripravovanej ďalšej anuitnej novele, ktorou sa zavedú jasné pravidlá do vyplácania dôchodkov,\" vysvetlil svoj zámer.

Podľa štatistík by mohlo ísť o viac ako 100.000 mladých ľudí, ktorí sa nestihli alebo nechceli stať súčasťou tejto formy sporenia na svoj dôchodok. \"Za tie tri roky spätne, keď sa do druhého piliera dalo vstúpiť len vyjadrením súhlasu sporiteľov, využilo túto možnosť 10 % mladých,\" dodal minister.

Ako ďalej podotkol, na rezort sa obracajú ľudia, ktorí by chceli dodatočne do systému vstúpiť. Podľa Mihála by bol ten najlepší čas práve pri schvaľovaní anuitnej novely, kedy budú ľudia presne poznať pravidlá a spôsob výpočtu ich budúceho dôchodku. V tom období by mali byť prijaté aj zmeny v prvom, priebežnom pilieri. Ten by totiž mal byť po novom solidárnejší a zmeniť by sa mal aj spôsob valorizácie dôchodkov.

Druhý pilier bol doteraz otvorený dvakrát, a to exministerkou práce Vierou Tomanovou (Smer-SD). Počas prvého otvorenia od januára do júna 2008, vystúpilo 106.574 sporiteľov a vstúpilo 22.805. Druhýkrát bol pilier otvorený od 15. novembra 2008 do konca júna 2009, kedy z neho vystúpilo 65.977 ľudí a vstúpilo 14.549
 

Vyberte región

mark